Hvorfor Boligventilation

Hvad er ventilation med varmegenvinding?
Et ventilationsanlæg med varmegenvinding suger den varme og fugtige luft ud fra køkken, badeværelser og bryggers, og blæser frisk luft ind i alle opholdsrum. Via en varmeveksler, modstrømsveksler eller varmepumpe, genvindes energien i den varme fugtige luft, som suges ud af boligen. Energien overføres til den friske luft, der så blæses ind igen.
 
 
Mekanisk ventilation sikrer dig et godt indeklima i din bolig. Med mekanisk ventilation vil luften i boligen hele tiden føles frisk, og have en behagelig temperatur. Formålet med ventilation er at fjerne den dårlige og fugtige luft i boligen, og erstatte den med frisk, tempereret og filtreret luft.

Der er mange dagligdagsaktiviteter, som er med til at forurene indeluften i din bolig, heriblandt rengøring, madlavning, tøjvask, udånding og elektriske apparater som tv og computere. Herudover udskiller afdunstning fra nye møbler, tæpper og maling på væggene også mange partikler.

Foruden partikeludslip er den største fare for mennesker og bygningen fugt. En familie på to voksne og to børn producerer ca. 10 liter væske i døgnet, som skal ventileres ud af boligen. De moderne huse, som er godt isoleret holder på fugten, hvorfor det er vigtigt at få ventileret fugten ud af boligen. Dette skyldes, at en høj luftfugtighed giver gode vækstforhold for bl.a. husstøvmider og skimmelsvamp, hvor skimmelsvamp i værste fald kan medføre råd i bygningskonstruktionen. Hvis der er mere end 2 cm dug på ruderne om morgenen indikerer det, at luftfugtigheden i din bolig er for høj. Et mekanisk ventilationsanlæg ventilerer fugten ud af din bolig og sikrer, at luften i din bolig er frisk og filtreret, og at der ikke er dug på ruderne om morgenen.

Det relative luftfugtighedsniveauet, RH, vil variere henover året i din bolig, da RH primært er bestemt af udetemperaturen. I de kolde vintermåneder skal en luftfugtighed på under 40-45 % tilstræbes. Dog er det også vigtigt at opretholde en luftfugtighed på mere end 20 %, da en luftfugtighed herunder kan føre til en udtørring af slimhinder, give følelsen af tør hud og øjengener for kontaktlinsebærere, samt træ i boligen kan udtørre, hvilket kan betyde, at træet sprækker. Om vinteren bør luftfugtigheden være under 45 %.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at der luftes ud 3 x 5-10 minutter dagligt, med gennemtræk, året rundt for at få fugt og skadelige partikler ud af boligen. Dette er ikke nødvendigt med mekanisk ventilation. Samtidig sparer du også på varmeregningen, da den opvarmede luft ikke forsvinder ud af vinduet om vinteren.
Monter Selv APS
Telefon: 29402976
 
Monterselv.dk APS | CVR: 36948582 | Vembvej 25, 7500 Holstebro  | Tlf.: 29402976 | monterselv@gmail.com